Omega-3 un Omega-6 nepiesātinātās taukskābes: Kādēļ tev tās nepieciešamas?
Kas ir omega taukskābes?
Ir trīs veidu omega taukskābes – omega-3, omega-6 un omega-9. Katra no tām pilda svarīgu funkciju cilvēka veselībā. Omega-3 un omega-6 ir neaizvietojamās taukskābes, jo organisms tās neražo pietiekamā daudzumā. Omega-9 taukskābes organisms var sintezēt pats.
Omega taukskābes var uzņemt ar pārtiku, bet, ja uzturā trūkst produktu ar šīm taukskābēm, ieteicams lietot uztura bagātinātājus, piemēram, zivju eļļu vai kaņepju sēklu eļļu.
Omega-3: Sirdij un prātam
Omega-3 taukskābes ir būtiskas šūnu apvalku veidošanai, īpaši smadzeņu šūnām, tādējādi uzlabojot smadzeņu darbību un redzi. Tās arī stiprina sirds muskuli, uzlabo garastāvokli un uztur normālu asinsspiedienu.
Omega-6: Skaistumam un imunitātei
Omega-6 taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti un piedalās vielmaiņas procesos. Tās ir svarīgas arī normālai smadzeņu darbībai, matu un nagu augšanai.
Svarīga ir proporcija starp Omega-3 un Omega-6 taukskābēm
Cilvēka ķermenis pats nespēj saražot omega taukskābes, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Mūsdienās daudzi cilvēki uzņem pārāk daudz omega-6 un pārāk maz omega-3. Optimāla attiecība ir 1:4 līdz 1:6 (omega-3:omega-6).
Uz veikalu